تاریخچه پیدایش جاوا اسکریپت
زبان برنامه نویسی JavaScript یکی از زبان های مطرح و سطح بالا در برنامه نویسی رایانه است. این زبان در کنار زبان هایی مانند HTML و CSS به یکی از سه زبان برتر در تولید صفحات وب تبدیل شده است. جاوا اسکریپت را می توان یک زبان سطح بالا مبتنی بر شئ و با قابلیت های فراوان دانست که امروز بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
تاریخچه زبان برنامه نویسی JavaScript
زبان برنامه نویسی JavaScript در ابتدا توسط شخصی به نام برندان اچ در شرکت نت اسکیپ طراحی شد. در ابتدا این زبان برنامه نویسی نام های مختلفی مانند Mocha و Live Script داشت که بعدها نام این زبان برنامه نویسی به زبان برنامه نویسی JavaScript تغییر کرد.
زبان برنامه نویسی JavaScript تفاوت هایی عمده ای با زبان جاوا دارد و در ابتدا ابهام های زیادی در این مورد اعلام می شود ولی در عمل و در ساختار مشخص شده بود که این دو زبان برنامه نویسی به هم شبیه نیستند. جاوا اسکریپت به خوبی توانسته بود با مرورگر ها سازگار شود و به راحتی برنامه های مورد نیاز را بر روی سایت ها در مرورگر کاربر را اجرا کند. به همین دلیل به این برنامه زبان برنامه نویسی سمت کاربر گفته می شد که امروزه با نام زبان برنامه نویسی Front-end شناخته می شود.
آشنایی با زبان برنامه نویسی JavaScript و امکانات آن
در اولین سال های استفاده از زبان برنامه نویسی JavaScript مایکروسافت یک نسخه بهبود یافته از این زبان برنامه نویسی را با نام J Script عرضه کرد. این زبان برنامه نویسی بر روی مرورگر های اینترنت اکسپلورر نسخه 3 به بالا عرضه شده بود.
استقبال از زبان برنامه نویسی JavaScript
امروزه زبان برنامه نویسی JavaScript به یکی از زبان های پرطرفدار در دنیای طراحی وب سایت تبدیل شده است. البته در ابتدا این زبان برنامه نویسی طرفداران کمی داشت اما به مرور و با پیشرفت دنیای وب قابلیت ها و استفاده ها از این زبان برنامه نویسی بیشتر شد و توسط بخش عمده و بزرگی از سهم اینترنت را به خود اختصاص دهد.
امروزه فریم ورک ها و کتابخانه های زیادی برای زبان برنامه نویسی JavaScript ایجاد شده است که به بهبود استفاده از این زبان برنامه نویسی کمک زیادی کرده است. کتابخانه هایی مانند جی کوئری، انگولار، نود جی اس، ری اکت و موارد دیگر برای این زبان ایجاد شده است و در این بین فریم ورک انگولار نیز برای این زبان برنامه نویسی درست شده است.
امروزه استفاده از زبان برنامه نویسی JavaScript با توجه به فریم ورک ها و کتابخانه های ارائه شده بر روی گوشی های موبایل رشد بسیار بالایی داشته است. سایت های بسیار بزرگی نیز با استفاده از این زبان برنامه نویسی بر روی اینترنت ساخته و اجرا شده اند که از بین آنها می توان به سایت های لینکدین، اوبر و پیپال اشاره کرد.
آشنایی با زبان برنامه نویسی JavaScript و امکانات آن
امروزه استفاده از زبان برنامه نویسی JavaScript تنها بر روی وب سایت ها محدود نشده است و می توان با استفاده از این برنامه بر روی سرور ها نیز برنامه هایی را نوشته و اجرا کرد. با استفاده از کتابخانه های نود جی اس می توان بر روی سرور های ساده نیز از زبان برنامه نویسی JavaScript استفاده کرده و برای آن برنامه هایی را نوشت.
یکی دیگر از بخش هایی که امروزه استفاده از زبان برنامه نویسی JavaScript در آن رونق پیدا کرده است بازیهای رایانه ای است. امروزه می توان با استفاده از این زبان برنامه نویسی به راحتی بازی هایی را جهت اجرا شدن بر روی مرورگر های وب ساخته و طراحی کرد.
دلیل استفاده و یادگیری از زبان برنامه نویسی JavaScript
امروزه برای تولید صفحات وب سایت شما باید زبان های برنامه نویسی تحت وب را به خوبی بلد باشید یک از پرکاربرد ترین زبان های تحت وب زبان برنامه نویسی JavaScript است. این زبان برنامه نویسی یک از زبان های اصلی برای ورود به دنیای وب بوده و برای پروژه های مختلف در دنیای وب از این زبان برنامه نویسی استفاده می شود.
ساختار زبان برنامه نویسی JavaScript بیشتر به زبان برنامه نویسی C++ شباهت دارد؛ و به همین دلیل یادگیری آن آسان تر می باشد. البته تفاوت هایی هم با زبان C++ دارد اما از بیشتر دستورات متداول استفاده شده در C++ استفاده می کند.
زبان برنامه نویسی JavaScript می تواند به صورت ساختار یافته یا به صورت شئ گرایی مورد استفاده قرار گیرد. در این زبان شما به راحتی می توانید با اضافه شدن متدها و خصوصیات به اشیاء خالی از آنها شئ های جدید بسازید و از آن در بخش های دیگر برنامه به راحتی استفاده کنید. کاربرد بالای زبان برنامه نویسی JavaScript بیشتر به خاطر همین تطبیق شئ گرایی بوده و با استفاده از این زبان می تواند در سایت ها و صفحات اینترنتی اشیاء داخل صفحات وب سایت را برای هر کاربران به راحتی تغییر داد.
آشنایی با زبان برنامه نویسی JavaScript و امکانات آن
دلیل استفاده از زبان برنامه نویسی JavaScript در صفحات وب
با توجه به موارد گفته شده در بالا می توان به این نتیجه رسید که زبان برنامه نویسی JavaScript می تواند به راحتی بر روی مرورگر کاربر اجرا شده و با صفحات وب ارتباط برقرار کند. تقریباً زبان برنامه نویسی JavaScript هیچ محدودیتی برای اجرا بر روی صفحات وب ندارد و هر کاری که بخواهید می توانید با آن بر روی وب سایت ها انجام دهید.
قابلیت های زبان برنامه نویسی JavaScript بر روی صفحات وب بسیار بالا بوده که برخی از آنها عبارتاند از:
- نمایش یا پنهان کردن اطلاعات موجود بر روی وبسایت ها تنها با استفاده از یک دکمه
- تغییر رنگ دکمه ها و آیکون ها وقتی که نشانگر ماوس بر روی آنها قرار میگیرد.
- نمایش اسلاید ها در صفحات وب سایت ها
- امکان زوم کردن بر روی یک عکس قرار داده شده در صفحات وب
- پخش انواع فایل های صوتی و ویدیویی در وب سایت
- امکان نمایش انیمیشن ها در صفحات وب به آسانی
و هزاران قابلیت دیگر که با استفاده از زبان برنامه نویسی JavaScript امکان پذیر خواهد بود.
زبان برنامه نویسی JavaScript یک زبان آسان بوده که برای شروع مبتدیان بسیار مناسب می باشد. شما به راحتی می توانید با یادگیری و تمرین در این زبان برنامه نویسی به آن مسلط شده و پروژه های طراحی سایت و یا برنامه نویسی های بزرگ دیگر را انجام دهید.